SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Haber10

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Resmi Rezerv Varlıklarında Mayıs Ayında Büyük Artış

Yayınlanma:
ABONE OL
Resmi Rezerv Varlıklarında Mayıs Ayında Büyük Artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre Mayıs ayında resmi rezerv varlıkları bir önceki aya kıyasla yüzde 15,6 oranında artış göstererek 143,6 milyar ABD dolarına ulaştı.

Bu dönemde, döviz varlıkları yüzde 30,3 artışla 76,5 milyar ABD dolarına, altın cinsinden rezerv varlıkları ise yüzde 2,7 artışla 59,7 milyar ABD dolarına yükseldi.

Döviz ve Altın Varlıklarında Önemli Artış

Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, döviz varlıklarında belirgin bir artış gözlemlendi. Bir önceki aya göre yüzde 30,3 artarak 76,5 milyar ABD doları seviyesine çıkan döviz varlıkları, toplam rezervlerdeki artışın büyük bir kısmını oluşturdu. Altın rezervleri ise yüzde 2,7 artışla 59,7 milyar ABD doları olarak kaydedildi.

Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın Döviz Yükümlülükleri Azaldı

TCMB açıklamasında, vadesine 1 yıl veya daha az kalmış merkezi yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışlarının (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 5,0 azalarak yaklaşık 45,5 milyar ABD doları seviyesine gerilediği belirtildi. Bu tutarın 37,8 milyar ABD doları anapara, 7,7 milyar ABD doları ise faizden oluştuğu bildirildi. Ayrıca Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu swap işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 44,0 milyar ABD doları olup, bu tutarın 17,0 milyar ABD doları bir ay vadelidir.

Şarta Bağlı Döviz Çıkışlarında Azalma

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ve diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluşmaktadır. Bu yükümlülükler, bir önceki aya göre yüzde 3,5 azalarak 50,9 milyar ABD doları seviyesine geriledi.

İlgili Haberler

TÜİK Verilerine Göre Tarımsal Girdi Fiyatlarında Nisan Ayında Artış Yaşandı
Ekonomi
21 Haziran 2024
TÜİK Verilerine Göre Tarımsal Girdi Fiyatlarında Nisan Ayında Artış Yaşandı

TÜİK’in verilerine göre tarımsal girdi fiyatlarında Nisan ayında bir önceki aya göre %1,72 oranında bir artış gerçekleşti. 2023 yılı Aralık ayına kıyasla ise %14,61 oranında artış kaydedildi. Yıllık bazda bakıldığında ise tarımsal girdi fiyatlarındaki artış oranı %52,20 olarak açıklandı. Ayrıca 12 aylık ortalamalara göre fiyat artışı %39,08 olarak gerçekleşti. Ana harcama grupları incelendiğinde, tarımda kullanılan […]

Benzin ve Motorine Yüklü Zam Geliyor
Ekonomi
21 Haziran 2024
Benzin ve Motorine Yüklü Zam Geliyor

İdari tatil nedeniyle ertelenen akaryakıt zamlarının yeni tarihi açıklandı. 23 Haziran’ı 24 Haziran’a bağlayan gece, benzine 1 lira 81 kuruş, motorine ise 1 lira 79 kuruş zam yapılacak. Şu anda geçerli olan fiyatlar ise şöyle: Benzin Fiyatları: İstanbul (Avrupa Yakası): 40,29 TL Ankara: 41,24 TL İzmir: 41,54 TL Motorin Fiyatları: İstanbul (Avrupa Yakası): 40,67 TL […]

Ayçiçek Yağında Fiyat Artışı Bekleniyor
Ekonomi
21 Haziran 2024
Ayçiçek Yağında Fiyat Artışı Bekleniyor

Çekirdek stoklarının azalması ve sıcak havaların etkisiyle ayçiçek yağı fiyatlarında artış yaşanıyor. Son bir ay içinde ham ayçiçek yağı fiyatları uluslararası piyasalarda %20’ye yakın yükselerek ton başına 870 dolardan 1030 dolara çıktı. Bu artışın Türkiye iç piyasasına da yansıması bekleniyor. Uluslararası piyasalarda ham ayçiçek yağı fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesi, Türkiye’de de market raflarındaki fiyatları […]