Enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini belirten Şimşek, sabır ve kararlılıkla sürecin yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Kiralarda %25 artış sınırı düzenlemesi hakkında ise yeni bir çalışma yapmadıklarını açıkladı.
Bakan Şimşek’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
Enflasyon ve Ekonomik Dengeler
Bakan Şimşek, enflasyonun kalıcı olarak düşeceğine dair güvence verdi ve tüm ekonomik aktörlerin sabırlı olması gerektiğini belirtti. Enflasyonun 2023 yılı hedefleriyle uyumlu seyrettiğini, ancak depremin ve döviz kurundaki serbest bırakmanın enflasyonu artırıcı etkiler yarattığını ifade etti. Şimşek, kaliteli ve dengeli bir büyüme ile cari açığın daraldığını ve rezervlerin arttığını söyledi.
Cari Açık ve Rezervler
Cari açığın mayıs ayı itibarıyla 25 milyar dolara düşmesini beklediklerini belirten Şimşek, cari açığın milli gelire oranının %2,5’in altına ineceğini söyledi. Merkez Bankası rezervlerinin ise 2022’nin başından beri ilk kez artıya geçtiğini ve son iki ayda 65 milyar dolarlık bir kaynak girişi olduğunu vurguladı.
Enflasyonun Neden Yükseldiği
Şimşek, depremin ve döviz kurundaki serbest bırakmanın enflasyonu artırıcı etkiler yarattığını belirtti. Ayrıca bütçe açığını %10’lardan %5’e çekmek için vergi artırımlarının da enflasyon üzerinde etkili olduğunu ifade etti.
Kiralarda Zam Sınırı
Kiralar için %25 artış sınırı düzenlemesinin temmuz ayında sona ereceğini belirten Şimşek, bu konuda yeni bir çalışma yapmadıklarını açıkladı.
Tasarruf Tedbirleri ve Vergi Reformu
Şimşek, kamu ihale reformu ve vergi adaletini sağlamak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Vergide etkinlik ve adaleti sağlayacak bir reformun son aşamaya geldiğini ve bu yıl içinde uygulanabileceğini söyledi.
Bakan Şimşek, ekonomik programlarının beklenilenden daha iyi çalıştığını ve enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini yineledi. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yenilenebilir enerjiye olan ilginin artmasının da cari açığın iyileşmesinde önemli rol oynayacağını belirtti.