Lüksemburg’da bir araya gelen AB çevre bakanları, 27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek AB zirvesi öncesinde “Doğayı Onarma Yasası” hakkında anlaşmaya vardıklarını duyurdu.
AB Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre yasa tasarısı AB Komisyonu tarafından önerilen şekilde kabul edildi. Bu yasa, 2030 yılına kadar AB topraklarının %10’unda biyoçeşitliliğin desteklenmesini ve bu doğrultuda bitki örtüsü oluşturulmasını hedefliyor. Ayrıca bazı ekilebilir arazilerin orman, bahçe ve sulak alana dönüştürülmesi planlanıyor.
Yasa, üye ülkeler arasında bazı tartışmalara yol açtı. Yasanın uygulanmasının tarımsal üretimi düşüreceği, gıda fiyatlarını artıracağı ve çiftçilerin ekonomik sıkıntılar yaşayacağı iddia edildi. Ayrıca savaş dönemlerinde küresel gıda arzında sorunlar yaşanabileceği konusunda endişeler dile getirildi.
Özellikle Avusturya ve Slovakya’da yoğun tartışmalara neden olan yasa, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, bilim insanları ve yenilenebilir enerji sektörü gibi çeşitli kesimlerden destek gördü. AB’nin “Yeşil Anlaşma” kapsamında Haziran 2022’de önerilen yasa, Şubat 2024’te Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmıştı. Yasanın AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından tüm üye ülkelerde yürürlüğe girmesi bekleniyor.